menu close menu

Недеља о блудном сину

У недељу о блудном сину, када се слави Св. Власије и Св. великомученик Ђорђе Кратовац, у храму Св. кнза Лазара на љубићком брду Св. Литургију служио је старешина храма, протојереј хаџи Владан Милосављевић. Као и сваке недеље, много верника Љубића и шире дошло је да се духовно окрепи у љубићкој цркви, слушајуићи Свету Литургију. Цела црква, односно сав присутан народ одгоарао је на Светој Литургији.

У надахнутој беседи отац Владе, обраћајуићи се присутном народу рекао је, да је свака недеља Васкрс у малом и да окупљени у овом Св. храму, кога сте ви зидали и себе уградили у темеље на овом Светом месту, да себе оправдамо пред престолом живога Бога и Св. кнеза Лазара, који говори и нама као што је говорио својим војницима „Земаљско је за малена царство, а небеско вавек и до века“. Данас нам је више него икада потребна молитва и да заблагодаримо Господу за сваки дан проведен на земљи. Данашњим Светим јеванђељем наша Света црква нас полако уводи у велики васкршњи пост, када треба да преиспитамо свој живот и да отворимо своју књигу живота, да станемо пред Гопспода и да завапимо, да нам опрости сва сагрешења која смо чинили и која чинимо. Кроз Свето јеванђеље треба да преиспитамо своје животе, да видимо да ли смо и ми као овај блудни син, који се враћа скрушен и покајан своме оцу, да и ми треба да се покајемо, а Бог је љубав и Он прима све нас, ако се искрено покајемо и вратимо творцу свом. Треба истински да се покајемо и да истински кажемо да смо православци и Светосавци. Светосавље није ништа друго него саборност, да се ми сабирамо у цркви за празнике и сваке недеље, а не само ондах када нам је тешко, да у храм долазимо и кад нам је добро, да се захвалимо творцу нашем што поживесмо на земљи.

Даље отац Владе је рекао, да се ових дана навршава пет година од како је формирана црквена општина љубићка, да се захваљује свим оним људима који су градили овај Свети храм, а посебну захвалност дугујем претходном ЦО, који је уложио велики напор да се наша црквена општина полако из године у годину све више рађа и шири. За њихов труд молили смо се Светом кнезу Лазару, да из своје богате ризнице излије благодат на све оне људе који су помагали градњу цркве.

Данас ће положити заклетву одборници новог ЦО, који ће, ако Бог да, наставити оно што је започео претходни одбор и да ћемо скоро завршити и предати народу.

Нека Господ и Свети кнез Лазар све вас благослови и подари свима нама и целом роду нашем духовне радости у овом тешком и смутном времену.

Затим су чланови новог црквеног одбора у следећем саставу: Радован Недељковић, Верица Брковић, Снежан Витас, Марко Грујовић, Иван Митровић, Славиша Радмиловић, Драган Јовићевић, Жико Вукајловић, Милан Јовановић, Душан Старчевић и Драгица Вујанић положили заклетву.

Духовно сабрање настављено је скромном трпезом љубави.

Беседу оца Влада можете чути у тонском снимку.

 

24. February 2019. | Редовна Богослужења | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*