menu close menu

Tодорова субота у Љубићу

У суботу чисте недеље Великог поста, када Српска Православна црква прославља Св. Теодора Комоговинског – Теодорову суботу, Свету Литургију у љубићкој цркви служио је протојереј хаџи Србољуб Стојковић, парох друге парохије љубићке, уз саслужење старешине храма протојереја хаџи Владана Милосављевића. Хор „Св. Владика Николај жички“ својим прелепим појањем учествовао је у Св. Литургији, а мала је била љубићка црква да прими сав верни народ који је дошао у овај храм, да се на Светој Литургији сједини са Господом.

Протојереј хаџи Србољуб у својој надахнутој беседи поред осталог рекао је, човек је створен за вечност, он је најсавршеније биће које је Бог створио, он је слика и прилика Божија. Господ га је сместио у Едемски врт да буде Божији сарадник, али онај лукави отпадник од Бога не може да прихвати да човек буде са Богом и све чини само да човека одвоји од Бога. Када је први човек згрешио у рају, преступио заповест Божију, када је постао смртан, удаљио се од Бога, Бог је сагледао шта ће бити са њим и обећао да ће послати сина свога да спасе род људски  од смрти, греха и ђавола. Бог је сишао са неба, оваплотио се од Духа Светога  и Марије деве и постао човек и принео себе на жртву оцу своме, на Голготи, за грехе наше. Господ и Бог наш створио је цркву, једну Свету Саборну и Апостолску и у њој оставио све што је човеку потребно за спасење душе и тела, оставио Свете тајне, у цркви се спасавамо и без ње се не можемо спасити. Пред страдање своје на Голготи, Господ је учинио тајну вечеру, пасхалну вечеру, и на тој вечери оставио Свето причешће, а свака Литургија је Света тајна вечера, на којој ми чинимо оно исто што је и Христос чинио на тајној вечери, претворивши хлеб и вино у крв и тело Његово, ми се причешћујемо, сједињујемо се са Богом, примамо Бога у себе, кроз Свето Причешће ми се обожујемо, сила Божија и благодат улази у нас и чисти нас од свакога греха. Да би се причестили морамо се припремити постом, молитвом и исповешћу. Пост уводи човека у молитву, а молитва је разговор са Богом, молитва да нам Господ опрости сва сагрешења наша учињена речју делом и мислима. Шта ћемо да кажемо пред српским светитељима, Светим Савом, Св. царом Лазаром, Св. ђаконом Авакумом, Св. новомучеником Вукашином јасеновачким и 750 хиљада јасеновачких мученика који су убијени само зато што су били Срби, шта ћемо да кажемо где то ми Срби 21. века идемо.

Потребно је да сваки православни Србин живи и зрачи вером својом, да се никада не поколеба, да молимо Господа да молитвама свих Срба Светитеља, нарочито Светога Саве, који је говорио све за Христа а Христа ни за шта, да се обистини оно што је Св. владика Николај жички говорио, да се   Срби обоже сложе и умноже, рекао је отац Србо.

Велики број верника се кроз Свето Причешће присајединио са Господом и Благодарио Богу на милости и опроштању грехова.

This slideshow requires JavaScript.

05. March 2017. | Празници | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.