menu close menu

Тројице у Љубићу

Свете Тројице или Духови

Данас је у нашој цркви, свечано уз присуство великог броја верника, прослављен празник Духови или Свете Тројице. Овај празник сматра се рођенданом Цркве Христове. Спада у најзначајније хришћанске празнике, и прославља се три дана, као и Божић и Васкрс. На данашњи дан цркве се ките зеленим гранчицама и посипају травом.

По обећању Христовом, у педесети дан по Васкрсењу и десети по Вазнесењу, спустила се благодат Светог духа на ученике сина Божијег. Они су потом проговорили многе језике, које до тада нису знали, и кренули по целом свету да проповедају реч господњу.

Силаском Светога Духа на апостоле завршено је оснивање Цркве Христове. Празник се назива Света Тројица, Духови и Педесетница.

Обичај је да се данас куће и цркве украшавају зеленилом – травом, цвећем и гранчицама од којих се, у току молитве, у храмовима плету венчићи.

Духови се славе три дана. Црквено празновање наставља се читаве седмице, током које се ниједан дан не пости, јер је то такозвана трапава недеља.

 

Биљана Николић

24. June 2024. | Празници | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*