menu close menu

Страсна седмица и Васкрс у Љубићу

Страсна седмица на Љубићу

Прва три дана Страсне седмице служене су Литургије Пређеосвећених дарова, у вечерњим сатима мало повечерје прва два дана. У Свету и Велику среду у 17 часова служена је Света тајна Јелеосвећења коју су служили протојереј ставрофор Владан Милосављевић, протојереј Љубиша Јанковић и јереј Бојан Сујић. На Свети и Велики четвртак служена је Литургија Светог Василија Великог са почетком у 08 часова, у 17 часова јутрење Великог петка на ком је читано дванаест страсних Јеванђеља. На Свети и Велики петак ујутру у 08 часова служени су Царски часови. У 16 часова служено је вечерње Велике суботе са изношењем плаштанице. У 19 часова истог дана служено је јутрење Велике суботе са статијама. На Свету и Велику суботу служена ја са почетком у 07 часова Литургија Светог Василија Великог. На већини богослужења је присуствовао велики број верног народа који је на Свети и Велики четвртак и суботу приступио Светим Тајнама Христовим.

 

Васкрс на Љубићу

У поноћ 24. априла звонила су звона на Пасхално јутрење. Велики број верног народа се окупио на опход око храма и почетак Пасхалног богослужења. Величанствено богослужење које су предводили јереј Бојан Сујић као началствујући уз саслужење протојереја ставрофора Владана Милосављевића украсио је хор при храму Светог Кнеза Лазара на Љубићу уз вођство г. Данила Вујовића.  Готово сав окупљени народ је учествовао у Литургијском сабрању и приступио је Светим Тајнама Христовим. Радост окупљеног народа у храму који је до зоре остао настављена је у парохијском дому. На сам дан Васкрса у 10:30 организована је манифестација најјачег, најлепшег и најбржег јајета, као и тражење сакривеног јајета. Манифестацију су уз благослов, организовали Црквена општина љубићка и представници КУД-а Танаско Рјић, г. Зоран Затежић и г. Милорад Вукајловић који су од почетка, око 20 година, најактивнији у организацији ове манифестације, Зоран као главни организатор и водитељ, а Милорад као председник жирија и контролор у свим играма. Победници манифестације по дисциплинама су: Најтврђе васкршње јаје, победник – ЈОВАН ТЕШИЋ, друго место – ДАНИЛО СУЈИЋ, најлепше јаје – ПАВЛЕ ТЕШИЋ, друго место – АНЂА СТАРЧЕВИЋ и треће – ЛАЗАР ИЛИЋ, најбрже јаје – НИКОЛИНА МАРКОВИЋ, сакривено јаје нашао – НЕМАЊА СРЕТЕНОВИЋ. Свим победницима су уручени пехари и плакете.

јереј Бојан Сујић

25. April 2022. | Празници | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*