menu close menu

Свети Сава

У 35 недељу по духовима, у храму Светог кнеза Лазара на Љубићу, празник првог српрког Архиепископа Светог Саве, прослављен је свечано и молитвено уз присуство великог броја веног народа и многобројне деце.

Свету Литургију служио је старешина храма протојереј хаџи Владан Милосављевић уз саслужење протојереја Србољуба Стојковића. Литургију је пратио и милозвучним гласом улепшао хор „Св. владика Николај жички“.

У својој пригодној беседи отац Владе је подсетио да је ове године 800 година од успостављања самосталности Српске цркве, да је највећи син српскога народа, учитељ, просветитељ и родитељ много задужио свој народ, а ми, шта ћемо ми рећи нашем духовном вођи, где се ми данас као народ налазимо, да ли смо на путевима која је зацртао Свети Сава. Шта би нам данас поручио највећи син српског рода, рекао би исто оно што је и Господ рекао „Рађајте се и множите и напуните свет и овладајте њиме“. Ово је задњи тренутак да послушамо Господа и Светог Саву, да не би нестали као народ и да се неби десило, да ове наше лепе просторе напуне исти они људи који су спалили мошти Светог Саве на Врачару. Само рађањем ћемо осветлати пут који су нам зацртали наше духовне вође. Најлепше и најбоље о Светом Сави рећи ће деца кроз песме и рецитације које ће говорити у овом нашем храму, а Света химна коју је отпевао наш хор је највећа беседа о којој треба стално да размишљамо, о слози о љубави и о јединству нашег народа. Молимо се Св. Сави да прими ове наше молитве и уздарје које смо принели у овом Светом храму, да нам опрости свако сагрешење које смо као народ учинили у задњим временима, да нас Господ и Свети Сава призна и призва у царство његово, рекао је Отац Владе. Затим је о. Владе честитао свима празник Светог Саве и пожелео да нам наш највећи светитељ увек буде на помоћи.

Присутни који су се припремали постом молитвом и исповешћу присајединилим су се са Господом кроз Свето Причешће.

Свештеници храма благосиљали су и пререзали славски колач, који је у част Светога Саве принео овогодишњи домаћин Владимир Петрић са породицом. Део славског колача, симбол домаћина за идућу годину, примио је Марко Миковић са породицом.

Велики број деце припремио је песме и рецитације у славу Светога Саве, а посебну радост изазвала су мала деца, која су тек научила да причају, а принела су песму нашем највећем Светитељу.

О. Владе свој деци поделио је светосавске покмлоне, а прослава Празника настављена је трпезом љубави коју је припремио домаћин Владимир Петрић са породицом.

27. January 2019. | Празници | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.