menu close menu

Савиндан у Љубићу 2017. године

Св. Сава 2017.год. у Љубићу

У цркви Св. Кнеза Лазара и свих мученика и новомученика српских на љубићком брду, на празник првог српског Архиепископа, Св. Литургију служио је старешина храма, протојереј хаџи Владан Милосављевић. Празник највећег српског светитеља у љубићкој цркви прослављен је молитвено и свечано.

Домаћин овогодишњег окупљања на Светог Саву био је Владе Иванчевић са својом породицом. Симболику предаје славе следећем домаћину, по благослову о. Влада, извршиле су девојчице Милица и Дуња, ћерке овогодишњег домаћина, а део славског колача примилe су такође девојчице Нађа и Анастасија, ћерке Марка Грујовића, домаћина славе за идућу годину.

Св. Литургију пратио је хор „Св. Владика Николај жички“, а отац Владе у својој беседи честитао је славу свим Србима, ма где они сада живели. Сви они славе оснивача Српске православне цркве. Отац Владе је између осталог рекао да је Бог имао друге планове за Растка с обзиром на његово порекло, да Св. Сава проведе неко време на Светој Гори, да тамо постане велик духовни див, да у њему засија лик Христов и да га Господ постави на престо његове цркве. Да га постави на престо архиепископа српског да би одатле могао да светли свима и да молитвама својим и примером својим служи свима. Св. Сава се повиновао вољи Божијој.

На крају Св. Литургије старешина храма поделио је многобројној деци светосавске пакетиће, а домаћин се потрудио да припреми трпезу љубави за све који су духовно и молитвено учествовали на Литургији.

Комплетну беседу можете чути овде.

29. January 2017. | Празници | 0
Tags: , , , ,

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*