menu close menu

Преображење у Љубићу

Празник Преображења Господњег свечано је прослављен у Љубићкој цркви. Светом Литургијом началствовао је старешина храма протојереј хаџи Владан Милосављевић, уз саслужење пензионисаних свештеника протојереја ставрофора Милована Киковића и протојереја Љубише Јанковића. На овај велики Господњи празник сабрао се многобројни верни народ Љубића и околине, да се духовно наслади и кроз Свету Литургију и Свето Јеванђеље подсети на чудесно Преображење Господње, када је слава Христовог Божанства постала видљива апостолима на таворској гори.
У току Св. Литургије, старешина храма о. Владе са својим саслужитељима благосиљао је и освештао грожђе, које је касније подељено верницима ради благослова.
Протојереј хаџи Владан Милосављевић одржао је пригодну беседу у којој је говорио о значају овог Господњег празника, напомињући да доласком у овај Свети храм на овој нашој Светој гори треба и сви ми, анализирајући свој животни пут утврдимо наше преображење.


„Празник Преображења Господа нашег Исуса Христа један је од дванаест великих Господњих празника из домостроја нашега спасења. Овај празник по својој тематици повезан је са свим оним спасоносним догађајима из Спаситељевог живота који су се догодили непосредно пред Његово страдање и славно Васкрсење. Како би пред своје страдање апостолима на видљив и опитан начин открио своју Божанску силу и славу, Христос је на високу Таворску гору повео Апостоле Петра, Јакова и Јована и пред њима се Преобразио показавши им своју Божанску славу и силу. Он није повео све апостоле, већ само тројицу најљубљенијих, зато што је знао да ће Га Јуда издати, те зато није био достојан да види Божанску славу Христову, а опет није хтео да га остави самог под гором да не би касније тиме правдао своје издајство. Према еванђелским сведочанствима у тренутку Преображења Спаситељево лице засијало је као сунце, а хаљине Његове постадоше беле као светлост. Такође еванђелско казивање нам сведочи о јављању Старозаветних пророка Мојсеја и Илије приликом Христовог Преображења.“

Са сајта СПЦ

20. августа 2017. | Празници | 0

Остави одговор

Ваша електронска адреса неће бити објављена.

Можете користити ове HTML тагове и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*