menu close menu

Видовдан 2019

Видовдан 2019. године, празник Светог великомученика кнеза Лазара и Светог пророка Амоса у цркви посвећеној Св. Кнезу Лазару и свим српским мученицима и новомученицима на љубићком брду, прослављен је свечано и молитвено.

Свету Литургију и парастос косовским јунацима служио је архијерејски намесник трнавски, протојереј  Мирослав Петров, а саслуживали су: протојереј Марко Мирковић – старешина чачанске цркве, протојереј Србољуб хаџи Стојковић – парох љубићке цркве,  јереј Радиша Сеочанац – парох атеничке цркве, пензионисани свештеници – протојереј Жарко Барац и протојереј ставрофор Милован Киковић, као и јеромонах Иларион из манастира Преображење.

Својим појањем Св. Литургију пратио је хор „Св. Владика Николај жички“, који редовно пева у љубићкој цркви.

После читања Св. Јеванђеља намесник трнавски одржао је пригодну беседу, а том приликом је рекао: „Господ поручује нама, следбеницима на путу Његовом, да љубимо једни друге јер је то пут који води ка спасењу душа наших, пут који води у царство небеско. Чули смо и речи Господње које треба да нас окрепе и утеше да се не бојимо и не плашимо овако мали и незнатни и да се трудимо да у својој малој, слабој вери, исповедамо Њега као спаситеља света.“

„Данашњи дан управо је и доказ из наше страдалне, али Христом освештане историје, да смо као народ крштени, народ који је препознао истину Божију предвођен великим својим владарима, поставили на данашњи дан завет са самим својим  Господом кроз највеће дело које један човек може да учини по речима Господњим, а то је да живот свој да за пријатеља свога. На данашњи дан Свети и велики кнез, у народу прозван самим царем, Лазар са својим велможама, витезовима, са свим својим војницима и обичним људима из народа као што смо ми данас овде сабрани у цркви Христовој, положио је живот свој за одбрану светиње, слободе златне и крста часног. Кроз историју смо често заборављали косовски завет, одрицали се наших страдалних предака и то нам се увек обијало о главу. Чули смо у Светим Богослужбеним песмама где је страдање великомученика Лазара описано, да данас земља плаче, да тугује гледано  овоземаљским очима и разумом, а да се небеса радују. Кроз целокупну нашу историју Господ нас није остављао. Увек је давао велике и светле примере, дивне наше Светитеље, па и у ове последње дане чији смо ми сведоци.“

Затим је отац Мирослав честитао празник пожелевши свима Божији благослов молитвама Светог великомученика кнеза Лазара и свих мученика и новомученика српских кроз векове.

Домаћини овогодишње славе на Љубићу били су браћа Славиша и Саша Радмиловић.

Примивши део колача од овогодишњег домаћина, старешина храма, протојереј хаџи Владан Милосављевић и председник Црквеног одбора, Радован Недељковић прихватили су да буду домаћини славе за идућу годину.

Велики број верника присајединио се са Господом кроз Свето причешће.

Традиционално, и ове године похваљен је ђак генерације основне школе у Љубићу, Александра Вујичић, као и најбољи спортиста у претходној години, Јана Зимоњић која је освојила прво место у Лиги шампиона у каратеу.

У свом поздравном говору старешина храма се захвалио свим приложницима који су допринели да за кратко време изградимо парохијски дом, пожелевши да освећење буде на годишњицу освећења храма, 13. октобра и да, ако Бог да, храмовну славу, после Свете Литургије, прославимо у сали парохијског дома.

После Свете Литургије хор “Св. владика Николај жички” извео је скуп песама о Косову. Посебно су се истакли најмлађи чланови хора.

Прослава празника настављена је уз трпезу љубави коју су припремили овогодишњи домаћини, Славиша и Саша Радмиловић.

29. June 2019. | Празници | 0
Tags: ,

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.