menu close menu

Видовдански дани на Љубићу 2014. године

This slideshow requires JavaScript.

Видовдан, слава новоподигнутог храма Св. кнеза Лазара на Љубићу, прослављен је у петак и суботу првенствено Св. Литургијом, а затим духовним и културним манифестацијама. Већ традиционално, али сада по први пут као „најмлађа“ црквена општина у српској православној цркви, формирана у мају ове године, црква у Љубићу је по шести пут организовала видовданске дане на брду Љубићу. Почетак прославе био је у петак 27.6.2014. године, свечаним предпразничним вечерњим Богослужењем, које је служио архимандрит Тимотеј из овчарско – кабларског манастира Св. Вазнесење, уз саслужење протојереја ставрофора Радомира Поповића и свештеника из чачанске и атеничке цркве. Да вечерње богослужење буде тако величанствено, помогли су својим појањем хор Св. деспота Стефана Лазаревића из Београда, као и хор Св. владике Николаја жичког из љубићске цркве. После Богослужења одржана је духовна академија, у оквиру које је протојереј ставрофор професор доктор Радомир Поповић одржао надахнуто предавање на тему „ Улога цркве у другом Српском устанка“, а …………

поводом предстојећег обележавања два века од почетка другог српског устанка. Ову академију улепшали су својим појањем духовних песама,  хор Св. деспота Стефана Лазаревића под диригентском палицом професора Миодрага Предрага, као и хор Св. владике Николаја жичког, којим је дириговала госпођица Теодора хаџи Стојковић. Такође као гост представила се и професор доктор Јадранка Магличић из Краљева, која је својим певањем изазвала велики апалауз присутних гледалаца.  Академија је одржана у порти цркве, на свечано украшеној бини, припремљеној специјално за ову прилику.

У суботу на Видовдан, Св. Литургију служио је архимандрит Венијамин из манастира Св. Преображење, уз саслужење намесника трнавског протојереја Саше Јоловића, протојереја ставрофора Радомира Поповића из Београда, као и свештеника из околних цркава. Поред мноштва народа, монаштва и свештенства Светој Литургији присуствовало је сестринство манастира Св. Сретење на челу са игуманијом, мати Аквелином, као и игуманоја манастира Клисура. После Св. Литургије служен је помен свим косовским и љубићским, као и свим другим јунацима, палим за крст часни и слободу златну.

Затим је бројни народ, на челу са свештенством и представницима војске Србије извршио опход око цркве, после чега је протојереј ставрофор Радомир Поповић одржао веома надахнуту беседу о значају Видовдана за српски народ. Славски колач је, после читања молитве, пререзан са домаћином, господином Момчилом Радуловићем и будућим домаћином господином Зораном Шпајаковићем. По обичају, део колача је садашњи домаћин предао будућем, чиме је потврђено преузимање улоге домаћина храмовне славе. Братство храма СВ. Кнеза Лазара је доделило грамате заслужним приложницима после освећења храма и награде деци која су постигла велики успех у спортским и другим активностима.

Грамате су добили: Александар Југовић, Драган Којадиновић, Велимир Станојевић, Срђан Срећковић, Василије Браловић и Стефан Петровић а награђени су: Филип Бабовић, Ивана Јоровић, Михаило Лазовић, Душан Чегањац, Јелена Рубаковић, Марко Радовановић,Хор Св. Николај Жички, Јован Тошић, Борис Каличанин и Иван Јовановић за постигнуте резултате у оквиру својих опредељења.

Да видовдански дани на брду Љубићу буду величанствени, допринео је и куд Танаско Рајић својим програмом уз учешће гуслара, здравичара и дечије групе, који су развеселили  публику својим наступима.

На прослави Видовдана било је и такмичење у избору најлепшег славског колача, па пошто је било само два учесника и то пекара „Понс“ и пекара „Краљ“, а њихови колачи су били само за дивљење, награда је додељења обојици учесника.

Учествовати у пробању и разгледању старих српских јела, која су такође била саставни део прославе на Љубићу, било је велико дивљење и задовољство.

После културно уметничког програма, хор Св. владике Николаја отпевао је тропар Св. кнезу Лазару, а архимандрит Венијамин благословио трпезу љубави.

Црквени одбор, на челу са свештенством храма Св. цара Лазара, припремио је скромну трпезу љубави, а послужило се око 1000 присутних гостију, који су својим присуством увеличали видовданске дане на Љубићу.

Све ово су пропратили и својим радовима и присуством улепшали, академски сликари, који по пети пут учествују у ликовној колонији и своје радове као прилог поклањају цркви Св. кнеза Лазара. Ове године у ликоној колонији учествовали су: Бранко Николић и Бранко Димитријевић из Горњег Милановца, Бранко Трифуновић, Мартина Ђукић, Тихомир Млађеновић и Милан Чакајац из Чачка. Хвала им и да им Бог подари све најбоље.

Братство Св. кнеза Лазара се најтоплије захваљује свештенству, монаштву, учесницима програма и свим гостима на присуству и улепшавању видовданских дана на Љубићу и моли се Св. кнезу Лазару и свим Светим мученицима и новомученицима српским за свако добро.

28. June 2014. | Празници | 0
Tags: , , ,

Comments are closed.