menu close menu

Бадњи дан и Божић у Љубићу 2017. години

Бадњи дан, дан уочи најрадоснијег хришћанског празника, у љубићкој цркви почео је молитвено, јутарњим Богослужењем и Светом Литургијом. Св. Литургију служио је протојереј Србољуб хаџи Стојковић, а пратио је хор „Св. Владика Николај жички“ који је својим умилним гласом улепшао духовну храну присутних верника. Отац Србо је одржао пригодну беседу у којој је говорио о значају рођења Богомладенца, нашег спаситеља који се родио ради нас људи и нашега спасења од Богородице, дјеве Марије, о Божијој промисли спаса Богомладенца, посете мудраца и јављања архангела Господњег.

 Велики број присутних се присајединио са Господом кроз Свету чашу, примивши Свето причешће.

 После подне служено је Велико повечерје са Петохлебницом, а поново је служио протојереј Србољуб хаџи Стојковић.

 На крају вечерњег Богослужења, старешина храма, протојереј хаџи Владан Милосављевић освештао је  бадњак који симболизује Христа и његов улазак у свет. После освећења бадњака свештенство храма Светог Кнеза Лазара је заједно са великим бројем верника, и поред хладноће, присуствовало полагању Светог дрвета на ватру. Паљење бадњака подсећа на дрво које је праведени Јосиф заложио како би се у хладној пећини загрејао тек рођени Богомладенац. Док је горео бадњак, отац Владе и отац Србо бацали су бомбоне и друге дарове из сита, дарове који симболизују дарове мудраца са истока којима су ови даровали новорођеног Господа.

 На крају, присутном народу је подељена петохлебница и помазани су освећеним уљем, а припремљено је и послужење врућом ракијом. На мразу од више од -10°C „шумадијски чај“ пријао је.

 Божић на Љубићу прослављен је молитвено и свечано. Светом Литургијом началствовао је протојереј Србољуб хаџи Стојковић уз саслужење протојереја Љубише Јанковића и старешине храма, протојереја хаџи Владана Милосављевића. Литургију је употпуњавао хор „Св. Владика Николај жички“, а присутни народ се духовно заслађивао храном за душу. После освећења Светих Дарова, старешина храма, протојереј хаџи Владан Милосављевић прочитао је посланицу Његове Светости патријарха Г. Иринеја. На крају читања посланице, старешина храма поздравио је верни народ радосним хришћанским поздравом МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ, на шта је громогласно одговорено ВАИСТИНУ ХРИСТОС СЕ РОДИ.

 Светој Чаши приступио је велики број верника, било је доста и деце.

 После Свете Литургије присутној деци подељени су пакетићи.

16. January 2017. | Празници | 0

Comments are closed.