menu close menu

Света Литургија на дан изношења Часног Крста

Света Литургија на дан изношења Часног Крста

 

Часном Крсту Христовоме
Сви се часно поклањамо,
Силом Крста Христовога
Од напасти избављамо.
Крст је јачи од демона
И од сваког земног цара,
Крст спасава од болести
И напасти од варвара.
Кнез Андреја силом крста
Спасе земље поробљене,
Силом крста цар Мануил
Славно разби Сарацене.
Од војсака незнабожних,
Од насилних освајача,
Од свих зала – показа се
Сила крста много јача.

Владика Николај

 

Дана 14.8.2022. год. када Света црква слави изношење Часног Крста и Свете мученике Макавеје, у љубићкој цркви Свету Литургију служио је протојереј ставрофор Владан Милосављевић. Кишно време није спречило верни народ да у великом броју дође на духовно узрастање на Љубић, у храм Светог кнеза Лазара.

Хор при храму Светог Кнеза милозвучним гласом пратио је Свету Литургију, а верни народ својим одговарањем активно је учествовао у Литургији.

Лепо је било видети како мала деца са љубављу и знањем приступају Светој чаши.

Отац Владе је пожелео срећан и Богом благословен почетак Госпојинског поста са жељом да га започнемо у миру и у миру завршимо. Као прави православни хришћани знамо шта треба да чинимо и како да живимо када улазимо у Свети пост. Најбитније је да се измиримо и опростимо једни другима, да се прво измиримо са Господом, да се измиримо са својим ближњима и да тако започнемо овај Свети пост. У каквом времену живимо, треба да постимо сваки дан. Време је тешко, све се окомило на оно што је Свето и честито, на оно што је часно и поштено, на оно што је православно и светосавско. Свака сила се окомила на људе који желе истински да се боре за веру православну. Дошло је време да смо ми који желимо да живимо истинским животом вере православне данас сатерани уз зидове и другог пута немамо него да се бранимо, да наше оружје буде Часни Крст кога данас прослављамо, да нам то буде најјаче оружје против зла које се надвило над православним народима. Господ говори да се не плашимо јер он је са нама, да узмемо Крст свој и да идемо за Христом. То је тежак и трновит пут али знамо да је Господ, када је кренуо на Голготу, узео Крст свих нас и грехове наше ставио на своја плећа и изнео на Голготу страдавши ради нас и ради нашег спасења. Ово је време живљења и распећа православних хришћана. Мислим да је ово тек почетак страшних времена, зато ми треба да се скупимо и сјединимо и да пригрлимо нашу Свету Саборну и Апостолску цркву, да се не делимо на ове или оне него да будемо у заједници и да тако у нашој Светој цркви дочекамо тешка времена која долазе.

Ко ће нам служити војску и бранити народ? Браниће они који знају шта је вера православна и они који знају да чувају своје име светосавско и православно и који знају шта значи бранити свој дом, своју породицу и своју отаџбину. Неће служити војску они који треба да дођу и да марширају улицама наших градова. Они неће бранити овај народ. Зато је битно да, када смо упловили у овај пост, читамо молитве непрестано и дан и ноћ, да се молимо Творцу и Спаситељу да нам не оскрнаве наше Свете градове и да нам не оскрнаве нашу веру православну. Да се молимо Господу и Пресветој Богородици да одврати од нас ту муку која се спрема над нашим народом и над нашом Светом земљом. Још једном, желим вам пуно среће и нека овај пост буде спасоносни за све нас и да Господ и Мајка Божија приме наше свесрдне молитве. Да нам опрости Господ свако сагрешење вољно и невољно и да се сјединимо са Господом, да дочекамо Преображење Христово. Да буде то и преображење наше, наших породица, наших градова, целокупног нашег народа, како би нам Господ дао снаге да издржимо оно што не можемо да променимо.

После Свете Литургије уприличена је трпеза љубави у парохијском дому.

 

Богољуб Теофиловић

 

 

 

14. August 2022. | Некатегорисано | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*