menu close menu

Припрема за осликавање

Наставља се осликавање у љубићком храму

 

У храму Св. кнеза Лазара ускоро се наставља осликавање, у фреско техници. Oстало је да се ослика припрата и галерија. Уметник, др Горан Јовић, најавио је долазак за десетак дана када планира да настави осликавање цркве. Проблем је креч, нема га довољно, ни за почетак. Предузимали смо разне активности да нађемо креч неопходан за фреске што је деловало као безизлазна ситуација, креча нема. Да напоменем да се ради о кречу који мора бити старији од пет година. До сада је коришћен креч старији од 30 година, увек смо налазили толико стар креч. То је било могуће само промишљу Божијом и помоћи Св. кнеза Лазара коме је црква у Љубићу посвећена.

У ситуацији када почињемо да размишљамо да морамо одложити наставак осликавања због недостатка креча, јавља се намесник ивањички, протојереј-ставрофор Дмитар Милуновић и саопштава нам вест да још само данас можемо узети креч из кречане из које смо узимали и пре неколико година, да се ту припрема терен за нову зграду и да кречану хоће да униште. Вест је толико важна и радосна да све друге обавезе одлазе  у други план. Брзо се организујемо, на челу са старешином храма, протојерејом хаџи Владаном Милосављевићем. У Ивањицу полазе: Богољуб Теофиловић, председник ЦО, Милош Јоловић, црквењак и Драган Вучетић са својим возилом за довожење креча. У Ивањици нас је дочекао свештеник Зоран Стевлић. Захвалили смо се и намеснику моравичком који је такође дошао код кречане да нас поздрави и да види да ли је све уреду око креча.

Из кречане смо извадили око 700 килограма креча, довољно за завршетак осликавања храма Св. кнеза Лазара у Љубићу.

 

 

20. May 2017. | Црквени живот | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.