menu close menu

Света Литургија 7.8.2022. године

Дана 7. 8. 2022. год. када наша Света Православна Црква слави Успење Свете Ане, Свету Олимпијаду, преподобну Епраксију и када се сећамо и прослављамо пети Васељенски сабор, у храму Светог кнеза Лазара у Љубићу Свету Литургију служио је протојереј ставрофор Владан Милосављевић. Хор при храму љубићке цркве својим појањем, уз пратњу верног народа, улепшао је Свето Богослужење. Светој чаши приступило је неколико најмлађих и мањи број одраслих верника.

Отац Владе је своју надахнуту беседу започео речима „Бог из Његове богате ризнице излива благодат Светог Духа на све нас и на наш народ“. Тумачећи прочитано Свето Јеванђеље, отац Владе даље каже да је био на месту где је Господ пре више од 2000 година са пет хлебова и две рибе нахранио више од пет хиљада људи. На том месту и данас се види да се остатак хлебова претворио у камен и да је на том камену подигнут велики и велелепни храм. Превелика је љубав Господња према људима. Даље је отац Владе очински говорио о значају причешћа и о начину и припреми коју верници треба да знају и тако припремљени, са Божијим страхом, вером и љубављу, приступају Светој чаши. Поменуо је отац Владе и предстојећу „параду срама“, која треба ускоро да се одржи у Београду наводећи да то нама, православним наследницима Светог Саве, не би требало да се дешава, да сви у својим могућностима апелујемо на власт да ту „параду срама“ не дозволи. До сада је било евидентно да нам нестају села, а сада је и у градовима већа смртност него рађање. Треба да се замислимо и све учинимо да не нестанемо као народ, рекао је отац Владе.

После Свете Литургије уприличена је уобичајена трпеза љубави.

Богољуб Теофиловић

07. August 2022. | Редовна Богослужења | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.