menu close menu

Продавница и фреске

У суботу 11.11.2017. год. када наша црква слави Св. Апостола Јакова брата Господњег, Св. Игњатија патријарха цариградског и Св. мученика Јакова Боровицког,  Св. Литургију у храму Св. кнеза Лазара служио је старешина храма протојереј хаџи Владан Милосављевић уз саслужење новорукоположеног свештеника јереја Љубодрага Стојковића.

После Св. Литургије скромно и свечано отворена је продавница свећа и друге црквене робе.  Продавница је малих габарита и привременог је карактера, а измештена је из цркве због осликавања припрате. Продавници су се видно највише обрадовали наши црквењаци, Маријана Божовић и Милош Јоловић.

Настављањем осликавања и планираним завршетком осликавања припрате овог месеца, приводи се крају комплетно осликавање храма. За неколико дана биће заокружена целина осликавања храма Св. кнеза Лазара. Остаје да се идуће године ураде фреске на галерији и да се тиме заврши комплет уређење унутрашњег дела храма, на славу Господа, Пресвете Богородице и свих Светитеља приказаних у љубићком храму. Све то, урађено је несебичним прилозима благочестивих верника, који долазе у љубићку цркву и који су и у ова тешка времена одвојили део својих средстава, да кроз прилог за фреску, измоле светитеља за кога су дали прилог, да измоли Господа за благодарност и свако добро у овим смутним временима. Није народ за фреске давао од свог сувишка, него се одрицао многих ствари да би помогао осликавање ликова појединих светитеља и тиме употпунио своју молитву Господу.

Све фреске у храму на Љубићу осликао је др. Горан Јовић из Београда, професор на факултету ликовне уметности у Београду. Фреске су рађене у фреско техници, на „живом“ малтеру, користећи и чувену византијску плаву природну боју.

Молитвеници пред Господом из храма Св. кнеза Лазара благодаре и моле се Св. кнезу Лазару и свим Светим мученицима и новомученицима српским за свако добро свим приложницима љубићке Светиње.

Богољуб Теофиловић  

12. November 2017. | Редовна Богослужења | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*