menu close menu

Почетак Божићњег поста

У 23. недељу по Духовима, дан почетка Божићњег поста, када наша Света црква слави Свете мученике Гурија, Самона, Авива, Елпидија, Маркела, Евстохије и иконе Св. Богородице „Купјатице“, Свету Литургију у љубићкој цркви служио је протојереј хаџи Владан Милосављевић.

Храм Светог кнеза Лазара био је мали да прими све вернике који су данас дошли да својим присуством увеличају Богослужење и да се духовно насладе на почетку Божићњег поста. Божанственим појањем, Литургију је пратио хор при цркви Светог кнеза Лазара.

Светој чаши приступио је мањи број верника и деце.

Отац Владе је у својој дивној беседи пожелео свима срећан и Богом благословен почетак поста, да у здрављу и радости дочекамо празник рођења Христовог. Да се радујемо Господу, у њему да црпимо снагу и смисао за живот и да се радујемо једни другима. Да се не делимо међу собом ни по ком основу, већ да будемо једно у Христу.  Даље је отац Владе рекао: „Драга браћо и сестре, ми се данас укрцавамо у брод који плови ка сигурном пристаништу, Света црква, као добра мајка, води брод, а Господ је ту да нас подигне и окрепи… не сме да буде у нашим срцима туге и жалости. Господ је радост, Господ је љубав, човек је рођен за радост, треба да будемо увек радосни и весели. Ничега не треба да се плашимо, ни болести, ни било чега јер све што долази, долази од Господа. Господ зна због чега нам је то потребно. Да не клонемо душом и телом него да се уздигнемо као прави хришћани и да заиста служимо васкрслом Христу. Будимо радосни, будимо весели. Нема смрти браћо и сестре, има само пресељења из овог света у духовни свет, у вечност. Ми смо створени за вечност. Ми не треба да се бојимо и плашимо јер знамо да је Христос уз нас.“ Господа је рекао: „Ја сам васкрсење и живот, који верује у Мене ако и умре, живеће. И сваки који живи и верује у Мене, неће умрети вавек. (11:25-26)“

Даље је отац Владе пожелео свима срећан почетак поста,  да нас Господ чува, да пост започнемо и завршимо на радост целог рода православног.

После Свете Литургије наставило се дружење у парохијском дому.

Беседу оца Влада можете чути у тонском запису.

28. November 2021. | Редовна Богослужења | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*