menu close menu

Шест година од освећења

Шест година од освећења

У недељу 13.10.2019.год. када се слави свештено мученик Григорије Јерменски и Св. Михаил Кијев у љубићкој цркви славило се шест година од освећења храма. Светом Литургијом началствовао је руски монах архимандрит Сербијем, уз саслужење јеромонаха Пахомија, такође Руса, као и протојереја Србољуба Стојковића, пароха љубићке цркве и протојереја Крстивоја Милуновића из саборног храма у Чачку. Св. Литургију пратио је руски хор и хор „Св. Владика Николај жички“ који су наизменично одговарали на руском и српском језику, али за вернике присутне на Богослужењу разумљиво.

Пред препуном црквом верног народа, протојереј Србољуб одржао је пригодну беседу у којој је најпре заблагодарио Господу што нас је окупио на овај дан Господњи, када се радујемо и веселимо, јер се данас напунило шест година од освећења храма. Од тога дана у овом храму сваки дан се служи Богослужење, а недељом и празницима служи се Св. Литургија. Отац Србо се такође захвалио архимандриту Сербију и оцу Пахомију, као и свима, који су са њима дошли из православне руске земље да са нама поделе ову духовну радост.

„Оно што је Маслинска Гора за Јерусалим то је Љубић и овај храм за Чачак, ова земља је освећења и благословена и крвљу светих мученика, који су се овде борили за крст часни и слободу златну“ рекао је отац Србо. Даље је отац Србо, тумачећи Св. Јеванђеље рекао, да се не плашимо никакве силе, него са Христом, са Крстом, са страхом и љубављу и вером у Господа у ово наше смутно и тешко време, обратимо и замолимо Господа, да нам Господ каже као жени Хананајки „О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш“ да оздравимо и душом и телом.

Затим се архимандрит Сербијем захвалио на гостопримству и срдачном дочеку њега и братсва и сестринства, који су дошли са њим.

Светој чаши приступио је већи број деце и верни народ, који се постом и молитвом припремао за сједињење са Христом.

На крају испред цркве, хор „Св. Владика Николај жички“ и браћа и сестре из Русије отпевали су неколико руских и српских песама поздрављени бурним аплаузом присутних верника.

Није изостала ни трпеза љубави, као и песма пријатеља и познаника из две пријатељске земље, Србије и Русије.

Богољуб Теофиловић

17. октобра 2019. | Празници | 0

Остави одговор

Ваша електронска адреса неће бити објављена.

Можете користити ове HTML тагове и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*