menu close menu

Прослављена трогодишњица од освећења храма

Јуче је у Храму Светог кнеза Лазара на брду Љубић изнад Чачка свечано прослављен трећи рођендан, тј. трогодишњица освећења овог дивног храма. Након Свете Литургије, којој је, по већ устаљеном обичају, присуствовао велики број верника, приређен је богат духовно-културни програм у коме су учешће узела и деца, а поезију надахнуто казивали песници Књижевног друштва „Запис“ из Горњег Милановца и где се могло чути гуслање и певање косовскометохијских песама. Ипак, посебну пажњу је привукло одиста занимљиво и надасве поучно предавање које је одржала гошћа из Београда проф. др Милијана Савић, руководилац ресора за брак, породицу и децу Верског добровољног старатељства при Архиепископији Београдско-карловачкој. Излагање на тему „Супружански однос Светог цара Лазара и Свете царице Милице“ је кроз њихову личну жртву и спознају детаља из брачног живота ових дивних србских владара и угодника све присутне оставио у великом духовном усхићењу. Посебан утисак је оставило казивање о великој добровољној жртви Свете царице Милице, која је након погибије скоро целе србске војске, уместо напуштања Србије са својом децом, остала у отаџбини да дели судбину свога народа. Поред светих цара Лазара и царице Милице и сва њихова деца, тј. цела породица је поднела велики терет страдања и спаса србског народа и опстанка србске државе након Косовског боја.
Старешина Храма Светог кнеза Лазара протојереј Владан Милосављевић је најавио и будућа слична духовно-културна дешавања под покровом овога светог храма и Љубићке парохије.
Након програма за све присутне је приређена трпеза љубави коју су заједно принели овоме празнику свештенство и верници љубићке Лазарице.
Треба напоменути да је због лоших временских услова ово дивно духовно-културно сабрање одржано у самом храму. Овим се још једном потврђује неопходност изградње парохијског дома како би црквени живот кроз оваква и слична дешавања несметано могао да се одвија током целе године, све у славу Бога, а на корист и спасење ближњима и пример поколењима.

Мирослав Војанић

13. October 2016. | Празници | 0
Tags: , ,

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*