menu close menu

Преображење Господње у Љубићу

Празник Преображење Господњег Српска  Православна Црква слави 6. августа по старом или 19. августа по новом календару.

По јеанђелисти Матеју, треће године свога проповедања, Исус Христос поведе своје апостоле Јакова, Петра и Јована у планину Тавор. Исус се у току наредне ноћи преобрази пред њима и постаде као светлост. Те ноћи се апостолима приказаше и пророци Мојсије и Илија и зачу се глас Божији, који апостолима рече да никад не губе веру у Њега и Његовог Сина.

Преображење Господње је један од најважнијих црквених празника и један од дванаест великих Господњих празника.  Тог дана се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. На Преображење, у цркви се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима где нема грожђа, освећује се друго воће, као на пример јабуке. Пошто је празник увек у време Великогоспојинског поста, на тај празник је такође прописан пост. Почеци богослужбеног празновања овог празника везани су за период од 6.-8. века и Омилије Светих Отаца на овај светли празник. Већ у 8. веку празник је прослављан на целом хришћанском истоку.

Преображавајући себе, Господ је преобразио човечанску природу коју је са божанском ујединио у једној, својој, личности. На тај начин, причешћујући се Телом и Крвљу Христовим ( причешће = учешће) сваки Православни Хришћанин учествује, између осталог, и у догађају преображвања човечанске природе. На тај начин је Христос човечанској природи вратио првобитну улогу а то је да она освећује и приноси Богу Оцу све створено. Човек, павши у грех, створену природу приноси себи и на тај начин је низводи у небиће. Христос, осветивши човечанску природу, сву створену природу собом приноси Богу Оцу. Али и сваки човек добија дар да, освећујући и преображавајући себе Богом, освећује и приноси све створено.

На Љубићу је свечано почела прослава овог заиста великог и радосног Господњег празника празничним бденијем уочи самог празника. Бденију је присуствовао већи број верног народа који није омело ни велико невреме да дођу и да славе са свијим свештенством Бога Оваплоћеног и Преображеног ради нас. На дан Преображења Свету Литургију је служио свештеник у пензији протојереј Љубиша Јанковић уз саслуживање јереја Бојана Сујића у присуству великог броја верног народа. Прота се обратио верном народу надахнутим речима којима је поручио да су два пута којима човек може да иде. Широким, путем страсти и жеља овога света, којим се лако али на вечну погибао иде. И уским, путем Јеванђеља, који је трновит и тежак, али који води у Царство Оца небеског. Овај други пут човек бира преображавајући себе и прихватајући вољу Божију. На тај начин испуњава заповест Божију да влада светом и да творевину приноси своме Творцу. Тај пут човек бира прихватајући подвиг поста, молитве и добрих дела.

На крају је освештано грожђе као принос верног народа своме Творцу, а затим се велики број присутних причестио Часним Телом и Крвљу Христовом.

Прославивши свога Творца и Христа Преображеног у Духу Светом заједница на Богом спасаваном Љубићу се растала у миру и радости до поновног сусрета са Живим Богом, коме нека је слава и хвала за све у векове векова. Амин!

 

јереј Бојан Сујић

20. August 2020. | Празници | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*