menu close menu

Крстовдан и Богојављење у храму Св. кнеза Лазара

У уторак 18. јануара служена је Света Литургија навечерја Богојављења (у народу познатијег као Крстовдан пред Богојављење). Литургију је служио јереј Бојан Сујић и током Литургије је вршено прво велико водоосвећење. Присуствовао је мањи број верног народа, причасника није било.

На дан Богојављења Свету Литургију у 08 часова служили су протојереј Љубиша Јанковић, који је и началствовао литургијском сабрању, протојереј ставрофор Владан Милосављевић и јереј Бојан Сујић. Свештеном сабрању је присуствовао већи број верног народа. Током Литургије извршено је велико водоосвећење, причестила се само једна верница. Сабрању се на крају обратио јереј Бојан Сујић пожелевши по речима молитве која се чита приликом водоосвећења да Дух Свети освешта оне који је са вером захватају и њихове домове. Такође је напоменуо да верни народ не треба једнако велико страхопоштовање да гаји према освештној води, нафори (антидору) и осталим освештним стварима као према Светом Причешћу. Велики је проблем што верници имају једнаку припрему пре узимања било које освештане твари као и Светог Причешћа, а Свето Причешће треба да буде врхунац сједињења са живим Богом. Такође је нагласио да не треба користити израз причешћивати се приликом узимања других освештани твари, осим за Свето Причешће, зато што израз ” причешћивати се” значи учествовати, имати учешћа у нечему, бити део нечега. У случају Тела и Крви Христове ми учествујемо у свему што је учинио за нас и на тај начин постајемо део Тела и Крви његове по благодати. Током дана, до касних вечерњих часова народ је долазио и узимао освештану воду.

Јереј Бојан Сујић

20. January 2022. | Празници | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.