menu close menu

Видовдан на Љубићу

На Видовдан 2017, црква Светог великомученика кнеза Лазара на славном брду Љубићу код Чачка, где је Танаско Рајић заувек осветлао српски образ 1815, бранећи крсташ барјак и топове, прославила је своју храмовну славу. Уз присуство великог броја верника, одслужена је Света Литургија којом је началствовао намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, уз саслужење протојереја Жарка Бараца, јереја Марка Мирковића, прото- намесника Влада Капларевића, јереја Благоја Гавриловића, протојереја Србољуба хаџи Стојковића, ђакона чачанске цркве Драгана Милованчевића и јерођакона Илариона из манастира Свето Преображење под Овчаром.

Беседио је намесник трнавски, који је истакао значај Видовдана за српски идентитет и опстанак кроз векове. У вековима у којима нисмо имали државу, имали смо видовдански празник и успомену на Светог великомученика Лазара и његове свете ратнике, који су доказали да је „све свето и честито било и миломе Богу приступачно“. И данас, када је све непостојано и руши се, треба чврсто да се држимо истине косовског завета, рекао је отац Мирослав Петров.

После Свете Литургије и резања славског колача, захвалнице овог духовног центра Љубића  добили  су  ФК „Полет“ за 80 година успешног постојања и Саво Станојевић, ђак генерације за 2016/2017. године. Старешина храма, свештеник хаџи Владан Милосављевић се захвалио присутнима, свештенству и верницима и замолио их да учествују у градњи парохијског дома, образлажући да се то богоугодно дело гради за верни народ и да ће ту бити и хранилиште за сиротињу, као и за многе друге потребе за вернике који долазе у љубићку цркву.

Владимир Димитријевић

This slideshow requires JavaScript.

29. June 2017. | Празници | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*